EuroVoice - Internationaal Stemmenbureau Home Picture Plant - Graphics, Fotografie en Video Post Productie
Multi Media Matters - Crossmedia Productiebedrijf
RBS/The Producers Workshop - Audio Productie en Post Productie Studio Westmaas - Muziek Opname en Mixage
Studio Westmaas
Na het opnemen een frisse duik in het zwembad behoort ook tot de mogelijkheden.Ook tijdens late opname sessies blijft de omgeving adembenemend en inspirerend.In een studio werken op een lege maag is natuurlijk geen optie. Catering is daarom altijd voor handen!Deze permanente barbeque staat altijd klaar voor gebruik.
In de landelijke Hoeksche Waard (ca. 20 km ten zuiden van Rotterdam) vinden we deze rustiek gelegen muziekstudio. Omringd door een wilde tuin van ca. 3500 vierkante meter, op ruime afstand van overige bebouwing en met vrij uitzicht op ca. 30 ha. Zuidhollands buitengebied kan hier 7 dagen per week en desnoods tot diep in de nacht worden gewerkt. Gasten blijken niet alleen onder de indruk van de professionaliteit en werksnelheid van de crew, maar zijn bovendien aangenaam verrast door de werksfeer waarin bij Studio Westmaas kan worden gewerkt. Zoals pro-audio goeroe John Watkinson het uitdrukte :

‘Toen ik Studio Westmaas voor het eerst bezocht, wist ik niet wat me overkwám. Bij binnenkomst alleen al, een echte oprijlaan ! De grote wilde tuin met die koninklijke treurwilg en de diepe rust van de landerijen eromhéén. Een groepje konijnen op het grasveld, fazanten op het land, een peinzende uil in de boom. En dan het verlokkelijk blauw van het zwembad in de zomer of de ijzige rijp op de bomen in de winter. Met iedereen samen eten onder de grote wilg of rond de Toscaanse tuinhaard. En ’s avonds laat, na het werk, nog even een afzakkertje in de stijlvolle bar. That ain’t working, that’s the way to do it !

Muziekproductie
Wie in tijden van toenemend individueel homestudiogebruik tóch een professionele muziekopnamestudio wil exploiteren moet tegenwoordig wel iets bijzonders te bieden hebben. Bij Studio Westmaas is dat het geval. Allereerst richt men zich hier op de kwalitatieve bovenlaag van muziekmakers, die het liefst met een complete band “live” willen spelen. Bij Studio Westmaas kan dat. Bovendien is men gespecialiseerd in akoestische opnamen, van bijvoorbeeld een vleugel, Hammond, slagwerk en percussie, strijkers, blazers en zang. In dat kader is een uitgebreide collectie hoogwaardige muziekinstrumenten beschikbaar. De studio is geheel gedigitaliseerd, maar heeft daarnaast een grote hoeveel analoge randapparatuur geïntegreerd. Oldie but goodies, die maar al te vaak de klank bepalen van jazz, blues, ethnic, worldmusic en klassiek. Muziekstijlen die het nog moeten hebben van akoestische omstandigheden, de ouderwetse pro-audio vakkennis die op dit moment in rap tempo aan het verdwijnen is en niet te vergeten een grondige klankkennis hiervan. Studio Westmaas levert complete muziekproductie op CD en DVD en videoclips. In eigen beheer, dan wel in opdracht van externe opdrachtgevers. Mixages kunnen zowel in stereo als in Dolby 5.1 surround worden geleverd.

Ahoy complex
Studio Westmaas ligt op slechts 12 km ofwel 10 minuten rijden afstand van het Rotterdamse Ahoy complex. En dat schept mogelijkheden. Zoals een ISDN-connectie naar Studio Westmaas waarlangs een hoogwaardige realtime stereo lijnverbinding tot stand kan worden gebracht. Ideaal voor rechtstreekse radio of tv-uitzendingen. Maar ook als één van de in Ahoy optredende bands of artiesten na hun act nog een muzikale after party willen houden, als ze nog even willen jammen of als ze tracks aan hun studiomateriaal willen toevoegen is dit mogelijk. Studio Westmaas biedt daartoe een 20 kHz stereo ISDN-infrastructuur (6 lijnen) én 48 digitale sporen. Dat de engineers thuis zijn in het live opnemen van de meest uiteenlopende muzieksoorten is een kwaliteitsgarantie die op dit niveau van artiesten en acts uitgangspunt is. Zaken als een Steinway (die op afroep optimaal kan worden gestemd), een Hammond B3 (1962), een perfect klinkend studio slagwerk en tal van vintage versterkers vormen daarnaast nog eens extra unique selling points.

Muziekvoorbeelden
Opnemen in Studio Westmaas is een ervaring op zichzelf. Dat is geen toeval. Niet voor niets houdt studio eigenaar René van Broekhoven zich al jarenlang bezig met imagineering, het creëren van beleveniswerelden. Als er dus iemand is die het belang van een optimale werksfeer onderkent is hij het wel. Daarnaast is hij lang genoeg bezig met muziekproductie om te weten wat muzikanten belangrijk vinden. Op een relaxte manier muziek maken, omdat je weet dat die bij de geboden akoestiek perfect tot haar recht komt en vervolgens op de hoogste digitale norm wordt opgeslagen. Studio Westmaas is bij uitstek geschikt voor het maken van akoestische opnamen, zoals slagwerk, percussie, vleugel, Hammond, koor- en leadzangpartijen. Om hiervan een indruk te krijgen kun je hiernaast fragmenten aanklikken van muzieksoorten die hier zijn voorbijgekomen. Als die je aanspreken raden we je aan om gewoon een keertje langs te komen. Om rond te kijken, maar vooral om ook eens kritisch te luisteren naar onze gecalibreerde studioluidspreker systemen, in stereo of in 5.1. surround.

En om kennis te maken met de mensen die er bij Studio Westmaas toe doen. Of om de sfeer te proeven van een studioruimte waar het daglicht royaal binnenvalt. Waardoor je nadrukkelijk bewust wordt van de omringende natuur. Die ongeacht het jaargetijde blijft fascineren en inspireren. Je ontdekt het vanzelf : Studio Westmaas maakt het verschil.

Technische Infrastructuur
Een grote collectie analoge en digitale randapparatuur is voor handen.Het hart van de studio is de Sony DMX-R100 digitale mixer.Multitrack opnamen tot 48 sporen op dit Fairlight systeem.Voorversterkers van hoge kwaliteit, zoals deze Avalon VT-737SP.

Instrumenten
Toetsen van de vleugel.HygrometerBinnenwerkHamers

Video/audio postproductie (nasynchronisatie)
Studio Westmaas biedt optimale faciliteiten voor de nasynchronisatie van (teken)films. Alle faciliteiten voor een technisch hoogwaardige en snelle projectafwerking zijn er aanwezig. Via het internationale stemmenbureau EuroVoice kan elke stemacteur in Nederland worden geboekt.

Voor nasynchronisatie van tekenfilms kunnen stemacteurs gebruik maken van de comfortable spraakstudio (video monitor). Voor nasynchronisatie van speelfilms is de grote studio een betere optie (projectiescherm van 2,5 meter breed). Een uitgebreide library aan SFX-geluid en stock music is op harddisk beschikbaar. Professionele ‘gerauschmachers’ zijn op afroep beschikbaar. Met Final Cut Pro en After Effects kunnen videoprogramma’s worden gemonteerd en vormgegeven. Een krachtige faciliteit m.b.t. de productie van videoclips.


Ambiance
In deze lounge kun je even uitblazen na een sessie in de studio.Espresso of cappuccino uit deze machine van Illy is onovertroffen.Een lounge is niets zonder een waterpijp.Na een dag opnemen in de studio, een welverdiend wijntje in de bar.
Het pand waarin de studiofaciliteiten zijn ondergebracht wordt omringd door ca. 3500 vierkante meter tuin, waarin het goed toeven is. Er zijn verschillende gerieflijke zitmogelijkheden, er is een tweetal BBQ’s en een zwembad van 10 x 5 meter. Tenslotte is er een zonneterras dat in de avonduren kan worden verwarmd.

Studio Westmaas is dan ook een plek waar creativiteit volledig tot zijn recht komt. Dat komt door de rust en de ruimte van de directe omgeving (vanuit de studio kijk je uit over ca. 30 ha. Zuidhollands landschap), maar ook door persoonlijke zorg en aandacht van de mensen die er werken. Gastvrijheid staat daarbij voorop. Omdat deze nu eenmaal bijdraagt tot een plezierige werksfeer. Wanneer sessies langer duren dan een dag, kan voor catering worden gezorgd. Of iedereen treft elkaar in het markante restaurant Newland op nog geen kwartier lopen afstand. Naast een uitgebreid menu en een mooie wijnkaart worden er hier ook mogelijkheden tot overnachting geboden. Er is bovendien een poppodium.


Studio Westmaas in de publiciteit
De bijzondere aanpak van Studio Westmaas (live opname met de nadruk op akoestische instrumenten) draagt ertoe bij dat deze regelmatig in de pers wordt belicht. Via de volgende links kan een aantal voorbeelden hiervan worden bekeken.

Facts on Acts: Live en akoestisch opnemen bestáát nog.

Clearsonic Megapac in Studio Westmaas